Decathlon tesztek szubjektív

Decathlon tesztek szubjektív

Vadászat...távcsô

Solonac 900 10x42 Távcsô

2017. július 31. - dekigr

FIGYELEM!:

[ A tesztek nem iparági laboratóriumban készültek, erôsen magánvéleményt tükröznek és az elsô benyomások után, -a használat közben tapasztaltakkal- folyamatosan frissülnek. Alkalomszerûen, ahogy az élet adta problémák elôjönnek vagy új tapasztalások látnak napvilágot... de nagyjából 2-3 havonta próbálok majd frissíteni. ]

Megjegyzések a távcsô teszthez:

Nem vagyok sem iparági szakember, sem optikus, sem csillagász, de még csak üvegcsiszoló sem. Ezekbôl adódóan elôfordulhatnak tévedések, elírások, szakmaiatlan kifejezések és csacskaságok. Ezekért elôre is elnézést kérek, igyekszem azért nagyon, de ha kommentben megírjátok a helytelen/helyes értékeket, igérem cserélni fogom.

Ez nem egy összehasonlító teszt. Eddig sajnos csak nagyon kevés távcsôhöz volt szerencsém, pár MEOPTA ,Olympus, Nikon, Hama, Dörr volt a kezemben, de azok sem azonos körülmények között.

Összegzés:
==========

Ami tetszik...:
--------------------
+Briliáns kép, kromatikus aberrációt az én szemem [40+] nem tapasztalt. Mûszerrel nem lett mérve!
+Élethű színek, nem vagyok optikus így nekem teljesen megfelelt.
+Könnyen és gyorsan kezelhetô fókusz.
+Jó, kényelmes fogás.
+Könnyű, bár ez a 'kis-közepes' kategóriájából is adódik!

Ami nem tetszik...:
---------------------------

-Hiányzik az állványrögzítési pont, ami ilyen könnyû és pici távcsônél talán nem indokolt, de a remegôsebb kezûeknek akadhat -nekem akadt- olyan távoli célpont, ahol bizony jól jött volna.
-Az elsô védôkupak -kialakítása és az anyag merevsége miatt is- teljesen alkalmatlan a valódi használatra! Persze a semminél jobb, idegeseknek nem ajánlott.
-Az elsô és hátsó védôkupakok távcsôtesthez rögzítése is kíván némi kreativitást.
-Nyakpánt rögzítése hagyományos fűzôs, egy klipszes vagy karabíneres egyszerübb, jobb lett volna!

-Nem igazán tudom még hova tenni a felhasználhatósági hômérsékleteket, leginkább a hideg érték, a -5 zavar. Azért télen szokott ennél hidegebb lenni, kíváncsi vagyok milyen használhatósági negatívum jön majd elô.

 

  

- UPDATE 2017.07.30, 20:45-50 -

+ kb.: 50, 100, 200m tetô elemek, kémények, kontrasztosak, macska, galamb nagyságú madár tökéletesen felismerhetô.

+800m lévô panelháztetôn a madarak jelenléte felismerhetô lett volna , de most nem voltak ott, ház oldalán a narancs alapon lévô de sötétebb narancs felirat, teljesen kontrasztosan elkülönülve tûélesen látható.

+Hold kráterek kontrasztjai szépn láthatóak, bár ez már a rázkódás miatt zavaró, itt mindjárt elô is jött a korábban említett statív rögzítési pont hiánya!
+4 db elhúzó réce fokuszkövetéssel is szépen látható, bár ezen túl -hátulról- én nem tudtam meghatározni a pontos fajukat.

- UPDATE 2017.07.28, 17:30-18:30 -

Nem túl informatív, de utazás közben mozgó autoból kémlelve a tájat, folyamatosan szinte ugyanazt a tûéles képet kaptam, mint álló helyzetben, csak kissé 'mozgoképes' volt az élmény, de így is nagyszerû!

Elsô találkozás:

Ha jól emlékszem, talán az 500-as sorozatból probáltuk ugyanezt a 'méretet' egy másik áruházban.
Majd Budaörsön belenéztünk a 900-asba, amikor is jött a HÚHA érzés, mert hirtelen nem tudtunk mit kezdeni a látvánnyal.Mintha egy valóban működö 3D-s FULL HD-s óriás TV-t néznénk túl közelrôl.

Elképesztôen éles kontrasztok voltak, leginkább a távolrol kozelebbre fokuszáláskor, szinte 'beleugrott' a tárgyalak az arcunkba, volt is némi térérzékelés zavar, de pár másodperc alatt megszokta a szemem és csak élvezte a 'FULL HD-adást'. ;-)
A kérdés már csak az volt, hogy mit tud a távcsô a neonon túl, azaz kint a természetben, súrlófényeknél, szürkületben, sötétben...


Július 27.-én visszamentünk, hogy megvegyük és szóltam a vadászati osztályon egy fiatal kollégának, hogy kipróbálnám. Amikor is kiderült, hogy ezt -és még vagy 30 cuccot, max. 2db-ot, egyszerre- most ki lehet vinni 5 napra [120óra!] TESZT-elni. Ó mondom, remek, akkor kivisszük. A Papírmunka után a pénztárnál bemutattuk az átadás/átvétel/visszahozatali szerzôdést és meg sem álltun ka Velencei Madárrezervátumig, illetve annak déli szélén elterülô nádassal körbeölelt túloldaláig, ahol felmásztunk a Sarvaicz-kereszt melletti kilátóra.

 

Elsô benyomások -- 2017.07.27 --:

Kissé borús de világos idôben kezdtük meg a nádas átfésülését. A közelben[25-30m] récék, középtávolban [50-75m] kárókatona és hattyú, majd távolabb [200-300m] szintén récék.
Mindhárom távolságban 'tűéles' képet kaptunk -mondjuk ebben nincsen semmi meglepô-, a távolabbi célpontokat azért már letámasztva néztük, mert a 10x-es nagyítás kézbôl ott már elég remegôs lett.

Minden esetre, nappali fényviszonyoknál elmondhatom, hogy nekem nagyon tetszett, alig akartam letenni.

Node, közeledett a naplemente, a szürkületi zóna, s az optika igazi ereje általában -legalábbis a polgári szegmensben ( vadászat, madár és természetmegfigyelés )- itt mutatkozik csak meg igazán.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a késôi teszteket már városi körülmények - értsd: fényszennyezés - között végeztem 20:30 és 21óra között, nagyjából 5 percenként. Vájtfülüeknek a dátum és az idôpontok illetve egy holdnaptár alapján könnyen kikalkulálhatók az adott percekre vonatkozó általános fényviszonyok, ami az aktuálistól nyilván kissé eltér. A távolságok saccolások -a nappaliak is-, sajnos távolságmérô nem állt még rendelkezésre, de amint lesz, úgy azokkal a pontos adatokkal lesz korrigálva a teszt, ahol lehetséges.

Esti tapasztalatok: [20:30-21:00]

20:30 / 35 / 40:

+ kb.: 50, 100, 200m tetô elemek, kémények, kontrasztosak, macska, galamb nagyságú madár tökéletesen felismerhetô, Fentrôl a lomkoronába berepülô galamb az ágon kivehetô volt.

+800m lévô panelháztetôn a madarak jelenléte felismerhetô, fajuk már nem kivehetô, ház oldalán a narancs alapon lévô de sötétebb narancs felirat, teljesen kontrasztosan elkülönülve tûélesen látható.

+1000-2000m-re elhúzó utasszállító gép szabad szemmel nem látható farokfestése a távcsôben tökéletesen kivehetô osztrák légitársaság piros-fehér-piros színével köszönt vissza.

20:45:

+ kb.: 50, 100, 200m tetô elemek, kémények, kontrasztosak, macska, galamb nagyságú madár tökéletesen felismerhetô.

+800m lévô panelháztetôn a madarak jelenléte felismerhetô, fajuk már nem kivehetô, ház oldalán a narancs alapon lévô de sötétebb narancs felirat, teljesen kontrasztosan elkülönülve tûélesen látható.

20:50 / 55 / 21:00:

+ kb.: 50, 100, 200m tetô elemek, kémények, kontrasztosak, macska, galamb nagyságú madár tökéletesen felismerhetô.

+800m lévô panelháztetôn a madarak jelenléte már NEM felismerhetô a, ház oldalán a narancs alapon lévô de sötétebb narancs felirat, sokat nézve és erösen koncentrálva még éppen kiolvasható, de a vég e felé már inkább az sem. Itt halt meg a 42-mm-es tárgylencse és az egyéb speciális/drága pl. ED lencse hiánya itt kezdett el megmutatkozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decathlontesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812704223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekigr 2017.07.31. 16:11:24

dECATHLON tESZT SZUBJEKTÍV
süti beállítások módosítása