Decathlon tesztek szubjektív

Decathlon tesztek szubjektív

Vadászat... hátizsák

BIG GAME HÁTIZSÁK 45-90 LITER, SOLOGNAC

2017. augusztus 01. - dekigr

IG GAME HÁTIZSÁK 45-90 LITER, BARNA REJTŐMINTA SOLOGNAC

 

FIGYELEM!:

[ A tesztek nem iparági laboratóriumban készültek, erôsen magánvéleményt tükröznek és az elsô benyomások után, -a használat közben tapasztaltakkal- folyamatosan frissülnek. Alkalomszerûen, ahogy az élet adta problémák elôjönnek vagy új tapasztalások látnak napvilágot... de nagyjából 2-3 havonta próbálok majd frissíteni. ]

Megjegyzések a hátizsák teszthez:

A teszt kb: 15-20 db 10-60L közötti hegy, jég, sziklamászó, túra, sítúra, terepfutó és bringás hátizsák eddigi tapasztalatai alapján íródott.

Összegzés:

Tetszett:

+Méretéhez és a kategória vetélytársaihoz képest jó árú.

+Kinézete

+A hozzá adott 100L-es vadzsák és hogy az esôvédô is tartozék.

+10 év garancia

 

Nem tetszett:

A hosszú lista alább -részletezve- megtalálható!

UPDATE - 2017.09.06 - 

16 napos erdőjárásra pakolva a fejrészt is telepakoltam, a rajta lévő amúgy erősen kifogásolható zsebeket, nos úgy mar gyakorlatilag a fejrész csak függőlegesen felfele tud állni, nem hogy becsatolni nem lehet de a zsákot hordani sem hisz ahova így esik, ott az ember feje van normál esetben.

 

UPDATE - 2017.08.02 -

Helyesbítés:

Este megnéztem és a túlszivacsozott, vastag / ormótlan derékmerevítés ugyan le/kivehetô, de még akkor is ottmarad az odavarrt also gerinctámasz, ráadásul azt ebben az állapotban nincs mihez rögzíteni, így az lefittyen.

Feltünt még hogy akár az alu csômerevítést is ki lehet kapni, igaz akkor valószínûleg megszûnik a táska tartása és a hordása is megváltozik, a vállpántok a csôhoz rögzített fixpontjainnak megszûnése miatt. Amúgy a csô festése halványbarnás-sárga, már-már matt aranyban pompázik, szépen harmonizál a táskával.

 

- A mese kezdte 2017.08.01 -

Régóta nézegettem már ezt a zsákot, mert volt hogy jó lett volna egy 60+-nál nagyobb hátizsák, de valahogy sosem vettem, pedig egy több napos gyalogos vándortúrát / vadászatot nehezen vagy csak nagyon spártaian lehet megoldani kisebbel.

Több hónapos vadászhátizsák és több éves hegymászó és túrahátizsák böngészés után, lassan de biztosan kezdtem beadni a derekamat. Többször fél órákat töltöttem a különbözô áruházaikban a zsák átvizsgálásával és mindig kissé izgatottan, de fejcsóválva távoztam, üres kézzel.

Majd amikor a sokadik kör és egy +FB komment után végre megszületett a döntés, csak nem 'hagyták' megvenni.

A Decathlon új 5 napos TESZT projektjének keretében [ a részletekrôl kérdezzétek a Budaörsi áruház dolgozóit], vásárlás elött ugyanis egy hétvégére kivittem a zsákot. Nem számítottam rá, úgyhogy pont semmi durva nem volt betervezve, egy 2-2 be és kipakolást és egy sima autós belföldi utazást kellett kibírnia. Valljuk, be nem túl nagy TESZT, föleg egy 10 év garanciával járó termékre... node a semminél egyel több. 

Elsônek telepakolva felcaplattam vele 4 emeletet a lépcsôn, 15-16 kilóra pakolva, nem volt probléma.

Miután 2 napra is tudok sokat pakolni a 90L-re bôvített változatot választottam, amit a két camuflage-nak nem igazán hívható sárga óriás zipp-el oldottak meg kétoldalt. Hovatovább a ZIPP által 'kibontott' +anyag sem az, hanem sima halványbarna, ami legalább abban az egy színben passzol a többihez. Érdekes koncepció, vagy inkabb csak erös figyelmetlenség? Tulajdonképpen mindegy is, sajnos ez is csak +egy újabb negatív elem a hátizsákban. Mert az van bôven.

Nem tudom, hogy a Francia(?) tervezôcsapat melyik bolygón élt mondjuk az elmúlt 2-3 évben -ez persze csak egy személyes tipp, merô feltételezés, hogy ennyi ideig tartott egy hegyi körülményekre tervezett (ez a késöbbiekben még fontos lesz, jegyezzük meg !), nagy vad vadászhátizsák kitalálása, tervezése, prototipizálása, tesztelése, majd végül a 'javított' tervek alapján a legyártatása, stb...-, de lehet hogy csak szimplán burokban. Mondjuk az amúgy is nagyon megy nekik. Nem csigázom tovább a kedélyeket, álljon itt egy lista az apró és pár aprónak igazán nem mondható, hovatovább pár öngólról is:

Tervezési bakik, nem súlyossági sorrendben, hanem csak úgy:

-1- A honlap leírása alapján, hegyvidékinek hirdetett [Hátizsák nagyvadak vadászatához cserkeléshez és leshez hegyvidéken.], vadász hátizsák súlypontja -az azt hordó vadász gerincoszlopától hátrafelé bôvíthetôség miatt- nagyon nem megfelelô, és akkor még nôiesen lágy voltam. Lehet ezt ugyan szépíteni némi pakolási praktikával, de aki már járt hegyen nagy zsákkal tudja, hogy az is csak fél siker, alapvetôen a zsák kialakítása határoz meg mindent. Egyszóval, ez nem annyira sikerült. Ez az egyik, de sajnos nem az utolsó nagy öngól. Mindezek ellenére, ez is lehet valakinek kompromisszumos...

-2- Aki járt már hegyvidéken tudja, hogy ott bizony nem mindig van fa vagy szikla ha épp elô kell valamit venni a hátiból és le kellene támasztani. Persze lehet a saját lábunknak is, ha a zsák a régi tipusú 'túrkálós'. hála az égnek a gyártók már jó ideje rájottek, hogy bizonyos nagyságú zsákoknál ez már kényelmetlen/kellemetlen/lehetetlen s feltalálták nekünk a ZIPP-et, amit így vagy úgy, rövidebben avagy hosszabban de végülis valahogy beleapplikálnak a zsák oldalába. Eddig meg is vagyunk, de az örök kérdés, hogy ha az a bizonyos ZIPP-es nyílás ott van, akkor hogyan teszük le a zsákot? Jelen zsáknál is alkalmazták ezt az amúgy ki és bepakolásra nagyon hasznos fejlesztést... igen ám, de ha olyan terep körülmények között akarjuk használni, ahol nincs mi megtámassza akkor csak a háttámlával lefele lehet letenni! Ugye nem kell különösebben ecsetelnem, hogy mit jelent ez koszos-sáros, havas, vizes és egyéb körülmények között. A praktikus szuper fejlesztés és az eseti valódi használhatóság eredôi, kioltják egymást. Itt a történet vége. Persze lehet erre azt mondani, hogy százalékos arányban ez kevesebb esetleg elenyészô hányada a felhasználás számosságából... talán még el is hiszem, de azért megkérdezném a hegyivadászokat... Halkan jegyzem meg, hogy -ha nem is ugyanerre, de - hasonló problémára már jó ideje van megoldása több túrasí hátizsákot gyártó cégnek is.

-3- A zippek nem új/kesztyûelkészítettek...sima kis madzag van a zippekbe fûzve. Egy picike kis hajlított mûanyaggal sokkal használhatóbb lenne [ajánlom a tervezôcsapat figyelmébe az amerikai hátizsákgyártókat!].

-4- Az kompressziós oldalpántok, sajnos nem aszinkron kiosztásúak, így nem használhatók keresztpántosan. Ez az amúgy valóban semmibe sem kerülô, ámbátor brilliáns megoldás majd minden jelenleg hátizsákról hiányzik. Tisztelet a kivételnek.

-5- Meglepô és mulatságos, de nincsen X-acces!!! Így, ahogy mondom/írom! Nincs! Pont! Seholse! Ennek persze lehetnek történelmi okai, amit a gyártó termékfejlesztése biztos meg tud magyarázni, egyébként érthetetlen. Minden kissebb/olcsobb hátizsákukon, de még a vadász övtáskákon is van. Itt nincs. Pedig hely lenne rá bôven. Meg igény is!

-6- Cserébe vannak belsô kicsi zsebek. Hurrá! Csak épp a rossz -hát felöli- oldalon. Ahhoz hogy elérjük a benne lévôket, túrni kell vagy zippelni, akkor viszont borul a bili és esik ki minden a zsákból.

-7- Íj hordasara alkalmatlan a beépített speciális alsó kiszsebbôl kihajtható puskatustok. A vicc, hogy a 20L-es kis vadászhátiban, meg tudták úgy oldani, hogy a tok egyik fele nem fix anyag, hanem félig kivágott, csatos.

-8- A zsák két oldalán a szokásos kinti hálós oldalzsebek felett/mögött a hosszanti zippes 'banánzsebek' 'befele' tágulnak -az anyag befelé van bevarrva a táska oldalába és ezért az gyakorlatilag csak szembe és csak igen minimálisat tud tágulni -, ezzel igencsak korlátozva a beléjük pakolható dolgok listáját. Értem én hogy a PET palackot lehet gyûrni, meg hogy a spektív amúgy is épp ott duci, de akkor is.

-9- A Hát magasságállítása sajnos csak 10 cm-enként lehetséges, azért a 3 vagy 5 sokkal testreszabbhatóbbá tette volna.

-10- Oldalzseb [az a bizonyos banán] nem asszimetrikus elhelyezésü, rálog / belelóg a felette lévô hálós oldalzsebre, ráadásul a kompressziós/oldalpántos résszel is fedésben van, azt kitakarja, ezzel csaknem ellehetetlenítve a használatukat. 

-11- Mellkas pánton nincsen vészsíp. No komment... hegyi-vadász-hátizsák!

-12- A fenti, fejrészben lévô zsebek szintén takarásban vannak, nincsenek levarrva, kifordulnak és a belsôn a zipp rossz irányban is van.

-13- A fenti, fejrész nem állitható és nem levehetô, cserébe alulméretezett, a 45L-es verzióra tervezték, de a 90es fullosan teletomott verzioban a felére sem elég! Ráadásul, fixen levarrt és erôs igénybevétel hatására -már pedig mivel fix, azt boritékolni lehet neki, hogy megkapja- elöbb-utóbb, szakadni is fog. Óriás öngól 2.0!!

-14- A háti fô alapanyaga és a csatok érzésre összességében gyenge közepes minôséget képviselnek. A gyári adatokat mindenki megítélheti.

-15- A csatok sem épp kesztyû kompatibilisek. Értjük? No komment! Hegyi-Vadász-Hátizsák!

-16- A mellkaspánt viszonylag rövid, also-legszelesebb állásban épp jó 100cm körméretre. Nagy ember ne menjen hegyre vadászni, mert -mellkasrögzítés hiányában- leesik róla! Na, jo nem, de akkor is.

-17- Az oldalso kompressziós pántok sajnos valóban csak azok, hisz kibontot 90L-es verzióban telepakolva össze sem érnek, nem hogy még oda lehessen rögzíteni valamit. Azért a polifoam/önfelfújodómatrac esetleg ponyva, stb... pont elférne ott. Öngól 3.0!!!

-18- Alsó kompressziós pántok is rövidek, kibontott állapotban[90L] egy vastagabb polifoam/sátor már nem fér alájuk. Öngól 4.0!!!!

-19- Fejrész tetejére nem lehet semmit se rögzíteni, hisz nincs még rávarrt elökészített hevederpánt sem. Annak hátulsó oldalfalán is tátong az üres hely, X-ACCESS-ért kiáltozva!  Öngól 5.0!!!!!

-20- Derékpántok túl vastagok és merevek, nem kivehetôek, rossz helyen van rajtuk az oldalzseb és nincs rajtuk X-ACCESS. Az, hogy nem csusztathatóak, azt már meg sem említem. DE!

-21- A nyak mögötti kézi fogantyú rövid és keskeny, egy 10-es kéz kompromisszumokkal fér bele, csupaszon. Keszty6uvel még kevésbé, téli kesztyûvel meg, jó esetben is csak 3 ujj. 

-22- A vállpántokon elhelyezett ujjtámasz, vagy pihentetô a 180-as állásban érezhetôen túl magasra esik, ráadásul, hiányzik róla a karabíner rögzitésére alkalmas mûanyag D-loop.

-23- A vállpántokon - mindkettôn! - elhelyezett viztartály-csô rögzítésére egy egyszerû, elég / túl szoros pánt van, ami önmagában sem túl futurisztikus megoldás, viszont cserébe feszesen rálóg/ kitakarja a felette lévô heveder.

-24- Az oldalsó, alsó kompressziós csatok és az első csatok sem egyeznek a terméken és a képen lá'tható modellel. A [15.-ik] pontban felsorolt hiányosság a képen látható terméken nem áll, de az áruházból kihozotton igen!

No, ennyi lett nagy hirtelen [Vasárnap az áruházban egy meggondolatlan vezetői kérdésre még azt feleltem, hogy van rajta 5-6 baki ;-) ], amit az elmúlt napokban felfedeztem... a lista nyilván bővithető lenne...

Azt, hogy kinek mi fontos egy ilyen hátizsákban valószínűleg az egyedi ízlés és a valós felhasználás módja fogja leginkább meghatározni. A zsák sok pici és jó pár nagyobb kompromisszumot követel leendő gazdájától, de egy biztos, mindezek ellenére még csak hasonlót sem kapni ebben az árkategóriában. Azok, a többiek valahol a másfél, de inkább a 2-es szorzótól indulnak, egészen a csillagos égig.

 

FOLYT. köv.... UPDATE-ek a használat függvényében...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decathlontesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr2212704613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása